Програм Владе Републике Србије „Моја прва плата” спроводи Национална служба за запошљавање уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства финансија, Канцеларије за ИТ и електронску управу и Привредне коморе Србије.

Циљ Програма је да се подстакне запошљавање младих и пружи подршка привреди у решавању проблема с недостатком кадрова.

Послодавци који су заинтересовани за учешће у Програму објављују конкретне радне позиције (са описом послова на српском језику) на којима ће се млади оспособљавати за самосталан рад по утврђеном програму који одобрава Национална служба за запошљавање, уз ментора који врши надзор и пружа подршку.

Програм се спроводи код послодаваца у приватном или јавном сектору, који се пријаве на Јавни позив Националне службе за запошљавање, у складу са Уредбом о Програму подстицања запошљавања младих „Моја прва платаˮ. Позив је отворен за све привредне субјекте који послују на територији Републике Србије (предузетнике, микро, мала, средња и велика правна лица ).

Младима са завршеним средњим образовањем обезбеђена је месечна новчана накнада у износу од 20.000,00 динара, док за оне са завршеним високим образовањем накнада износи 24.000,00 динара. За Програм „Моја прва плата” опредељене су укупно две милијарде динара из буџета Републике Србије. Средства ће бити исплаћивана директно лицима на оспособљавању, преко Националне службе за запошљавање. Поред износа који исплаћује држава, послодавци могу да исплате и додатна средства. Доприноси за случај повреде на раду и професионалне болести, такође ће бити уплаћени у складу са законом.

Оспособљавање за рад траје девет месеци.

Програм „Моја прва плата” реализоваће се према следећем распореду:

17. август
Објављивање јавног позива

17. август – 25. септембар
Пријава послодаваца и оглашавање позиција

1. октобар – 15. октобар
Пријава кандидата на позиције

16. октобар – 31. октобар
Селекција кандидата

1. новембар – 7. новембар
Коначна листа кандидата по позицијама и послодавцима

8. новембар – 7. децембар
Потписивање уговора и почетак усавршавања

Радна група Владе Републике Србије коју чине представници Кабинета председника Владе, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства финансија, Министарства омладине и спорта, Националне службе за запошљавање и Привредне коморе Србије биће задужена за праћење реализације Програма.

Програмом ,,Моја прва плата“ даје се прилика младима да стекну прва радна искуства, знања и вештине којима се повећавају њихове могућности за запослење, док се њиме истовремено доприноси решавању проблема у вези са недостатком стручног кадра са којим се суочавају послодавци.

Програм je окренут друштвено одговорним послодавцима – онима који верују да младим људима треба дати шансу и који су спремни да осмисле и спроведу квалитетан план обуке за оспособљавање младих за рад на конкретним пословима.

Уколико постоје радна места за која тешко налазите кадрове, имате повећани обим посла или планирате повећање, а потребни су вам нови кадрови, или ако желите да подмладите свој тим – прави је тренутак да се укључите у Програм „Моја прва плата”.

Учешћем у Програму:

- добијате прилику да изаберете кандидате које ћете оспособљавати за рад у складу са вашим потребама, а трошкове њиховог увођења у посао сносиће држава;

- смањујете трошкове одабира будућих кадрова, јер ће вас апликација спојити само са оним кандидатима који својом биографијом одговарају опису послова које сте навели у отвореним позицијама;

- имате могућност да инвестирате у развој кадрова, да без већих напора подмладите свој колектив, да унесете креативну и иновативну снагу и енергију у постојећи тим.

Програм се реализује без обавезе да се заснива радни однос. По истеку оспособљавања за рад, сами одлучујете да ли ћете засновати радни однос са кандидатима који су код вас обавили праксу.

Подржите овај програм, обезбедите појачање свом тиму и имајте у виду да нечија радна биографија (CV) почиње баш од вас!

Текст јавног позива за реализацију Програма „Моја прва плата” можете погледати овде.

О самом начину коришћења портала „Моја прва плата“ можете се више информисати у Упутству.

Видео упутство како да се региструјете на Порталу еУправа као правно лице се налази испод.

Детаљи пријаве

На портал Моја прва плата можете се пријавити као послодавац или као кандидат.

У овом тренутку пријављивање је доступно само за послодавце који желе да се пријаве на конкурс, док ће пријављивање кандидата почети од 1. октобра 2020. године.

Лице које је у АПР-у овлашћено испред послодавца, потребно је да се прво региструје квалификованим електронским сертификатом на Порталу еУправа, тј. највишим нивоом поузданости.

Овлашћено лице послодавца које се регистровало квалификованим електронским сертификатом представља администратора у систему „Моја прва плата“.

Неопходно је да се администратори послодаваца при првом коришћењу система пријаве преко налога на Порталу еУправа, на страници https://euprava.gov.rs/, а сваки следећи пут могу директно да се пријаве преко линка https://mojaprvaplata.gov.rs/ (детаљније кораке видети у Упутству на дну странице). Прва пријава на систем од стране администратора послодавца је обавезна квалификованим електронским сертификатом. Свака следећа може и двофакторском аутентикацијом. Администратор послодавца на порталу Моја прва плата креира остале Уређиваче садржаја код послодавца (Овлашћена лица).

Уређивач садржаја код послодавца (Овлашћено лице), да би приступио Порталу „Моја прва плата“, потребно је да се прво региструје на Порталу еУправа, што може да уради било којим нивоом поузданости: квалификованим електронским сертификатом, двофакторском аутентикацијом или корисничким именом и лозинком.

Када региструје налог, Уређивач садржаја код послодавца (Овлашћено лице) се пријављује на Портал еУправе/Моја прва плата или директно приступа Порталу Моја прва плата.

Када буде било омогућено пријављивање за кандидате, они ће моћи да се пријаве било којим нивоом поузданости (корисничким именом и лозинком, двофакторском аутентикацијом или квалификованим електронским сертификатом).

О самом начину коришћења портала „Моја прва плата“ можете се више информисати у Упутству.

Уколико сте послодавац који је преко Портала еУправа приступио порталу Моја прва плата и креирао профил послодавца, можете се поново пријавити на програм ОВДЕ

За сва питања пишите нам на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

(Извор: mojaprvaplata.gov.rs)


Прочитајте и ово: Све док се најбољи менаџери људских ресурса не укључе у креирање радних односа и док се боре за препознавање и признање као пословног партнера, неће бити крупних корака у организационом развоју и значајног побољшања квалитета радних односа тј. смањења броја радних спорова.