Од 1. јануара 2021, важе нови услови за одлазак у старосну и превремену пензију. Граница за одлазак у старосну пензију код жена се помера за два месеца. Тако ће жене у 2021. години у старосну пензију моћи да иду са 63 године и два месеца живота и најмање 15 година стажа осигурања.

За мушкарце ће важити исти услови као и 2020. године, дакле 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.

Опширније...

Пензијски системи у целој Европи мењају се готово сваке године. Најновија информација долази из Данске где се говори о снижавању старосне граница за пензионисање. Ове године у Србији је ова граница померена на горе, а сличан тренд је и у многим другим земљама.

Опширније...

Они који су морали у превремену старосну пензију пре 65. године живота плаћаће доживотно казне од 0,35 одсто месечно, без обзира на то што су се поново запослили или су сами себи наставили да уплаћују стаж.

Младеновчанин, пензионер који је с 61 годином старости и 41 годином радног стажа морао у превремену старосну пензију јер је проглашен технолошким вишком, није могао да претпостави да то што се поново запослио и радио до 65. године ни на који начин не утиче на укидање казнених пенала. Рачунао је да ће, ако пожури с проналаском новог посла и настави да ради још четири године, испунити оба услова за пензију, те да ће му се пенали, који износе 0,34 одсто месечно, укинути.

Опширније...