Жене су у протеклој години свој распоред прилагођавале школи, вртићу и другим обавезама око детета и то има своју „цену” – погоршање физичког и менталног здравља.

Након годину дана пандемије вируса корона највећи број мајки у Србији има осећај да ће „пући” због посла, стреса и обавеза које су преузеле на себе, свака пета нема емотивну, а трећина њих нема „логистичку” подршку, односно особу с којом би поделила обавезе око деце, набавке и плаћања рачуна, показали су резултати истраживања под називом „Мама, како си”, које је спровео Центар за маме.

Студија о утицају пандемије на живот и свакодневницу мајки у Србији, која је реализована од 12. фебруара до 2. марта и у којој је учествовало 737 мама у нашој земљи, такође је показала да више од половине њих сматра да им је од почетка пандемије компликованије да испуне своје свакодневне обавезе, а посебно забрињава податак да скоро 80 одсто мајки није обавило годишњи систематски здравствени преглед због короне, односно да половина жена није могла да оде код гинеколога. Како у разговору за наш лист истиче Јована Ружичић, директорка Центра за маме, ова пандемија је још једном потврдила да је већина мама у у кризи – сама.

„Свака друштвена криза враћа жену у традиционалне родне улоге и патријархалну поделу послова у породици, па ни пандемија вируса корона не представља изузетак. Највећи број жена које су учествовале у нашем истраживању изјавио је да је на себе преузео већи део породичних обавеза око дома и деце, а само петина њих је оценила да је њихов партнер више укључен у родитељство него раније. Некако је цео систем ’рачунао’ да ће маме преузети додатне обавезе око деце и шире породице, а реалност је потврдила та очекивања. У највећем броју случајева мајке су биле те које су свој распоред прилагођавале школи, вртићу и другим обавезама око детета. Међутим, то има своју ’цену’, а та цена је погоршање физичког и менталног здравља – свака четврта жена је приметила погоршање здравственог стања током пандемије, а лечење у приватној установи могло је себи да приушти мање од половине њих”, примећује наша саговорница.

Резултати овог истраживања такође говоре да свака друга мама не успева да пронађе време за активности у којима ужива сама, као што су читање, бављење хобијем или уметношћу, односно дружење без деце. Свака трећа не спава довољно, а 60 одсто њих нема времена за физичку активност макар једном недељно. Иако охрабрује чињеница да више од две трећине мама има пријатељице с којима одржава близак контакт, 40 процената њих сматра да их је пандемија удаљила од блиских људи. Ипак, половина мајки сматра да пандемија није променила њихове партнерске односе, а за више од 60 одсто њих корона криза није имала утицај на сексуални живот у партнерској заједници.

„Свака четврта мама сматра да их је пандемија удаљила од њихових или партнерових родитеља, а помоћ шире породице имало је око 40 одсто њих, док је 60 процената мама редовно помагало својим или партнеровим родитељима. Наше претходно истраживање о утицају ванредног стања на положај мама у Србији, које смо урадиле протеклог пролећа, показало је да је свака трећа имала умањена примања, а да је четири одсто њих изгубило посао због корона кризе. Ова студија нам је показала да је пандемија смањила лична примања за сваку пету маму, као и породична примања за 35 одсто породица”, истиче наша саговорница.

Рад током пандемије мамама је био отежан с неколико страна – оне које су радиле од куће пријављују да су мање продуктивне и да немају адекватан простор или средства за рад. Зато не чуди податак да чак 60 одсто њих сматра да им је теже да ускладе пословне и породичне обавезе. Охрабрује чињеница да више од две трећине мама сматра да њихови послодавци поштују све епидемиолошке препоруке кризног штаба, али треба имати на уму да се свака четврта мама на свом радном месту ипак не осећа сигурно и заштићено од вируса корона. Свака друга мама сматра да послодавци имају реална очекивања од ње, али тек 44 одсто њих које раде од куће каже да се од њих не очекује да раде ван радног времена.

(Извор: Политика)