Како каже Делоит, повећање обима посла и кућних обавеза током пандемије КОВИД-19 изазивају дубоко незадовољство међу запосленим женама (Делоит-ов глобални извештај „Wомеn @ Wоrк: А global оutlook”). Извештај указује на то да ово повећање одговорности има погубне ефекте на запослене жене јер данас 51% њих са мање оптимизма гледа на своју каријеру у будућности.

Осим тога, испитане жене су показале и пад код менталног здравља за 35 процентних поена и мотивације на послу за 29 процентних поена у поређењу са периодом пре пандемије.

Представљајући ставове 5.000 жена из 10 земаља, истраживање открива сурову стварност за жене на радном месту: родна равноправност је назадовала током пандемије, потирући године спорог, али стабилног напретка. Повећане одговорности на послу и код куће током пандемије, заједно са неинклузивном културом на радном месту, резултирају смањењем задовољства послом и лојалности према послодавцу.

 

Смањење добробити: Жене преузимају више обавеза на послу и код куће


Од почетка пандемије, 77% анкетираних жена каже да им се оптерећење повећало – најчешће наводе ову промену y животу, као последицу пандемије. Жене такође преузимају више одговорности у управљању пословима у домаћинству, као и пословима који се односе на негу других лица: 59% каже да троши више времена на обавезе у домаћинству; 35% проводи више времена бринући се о деци; а 24% наводи више времена за негу других лица која зависе од њих.

На основу наведеног, истраживање сугерише да је добробит жена знатно опала од почетка пандемије: само једна трећина жена сматра да је њихово ментално здравље данас „добро“ или „изузетно добро“, у поређењу са 68% пре пандемије. Како њихово ментално стање опада, жене широм света забринуте су због утицаја свог менталног здравља на каријеру: 29% жена које су рекле да њихова каријера не напредује тако брзо као што би желеле указују на лоше ментално здравље као главни фактор који томе доприноси.

Проблем културе: Жене и даље доживљавају неинклузивно понашање на радном месту
Иако многе организације тврде да су посвећене инклузији на радном месту, многе жене и даље раде у неинклузивном радном окружењу. Више од половине анкетираних жена каже да су у протеклих годину дана на послу искусиле неки облик узнемиравања или неинклузивног понашања – од нежељених физичких контаката и омаловажавајућих примедби до преиспитивања њиховог расуђивања и споријег напредовања због свог пола.

Већина жена које су доживеле такво понашање не пријављују то свом послодавцу, посебно оне неинклузивне облике понашања која сматрају мање „озбиљним“. Четвртина жена наводи страх од репресалија у погледу каријере као главни фактор за непријављивање таквог понашања. У неким случајевима организације можда чак и немају успостављене одговарајуће механизме извештавања: само 31% анкетираних жена верује да њихова компанија тренутно има поступак за пријављивање дискриминације и узнемиравања.

 

Жене разматрају напуштање компаније: Послодавци не подржавају довољно своје запослене


Док жене траже подршку током пандемије, истраживање показује да послодавци не успевају да им изађу у сусрет. Само 22% жена сматра да су им послодавци помогли да успоставе јасне границе између посла и приватног живота. Већина жена се такође осећа као да морају да буду „увек на послу“, а 63% сматра да их послодавци процењују на основу времена које проводе на мрежи у односу на квалитет њиховог рада.

Можда великим делом због недостатка подршке, испитане жене показују пад у задовољству послом за 29 поена откад је почела пандемија, а 57% свих испитаних жена (и близу 60% жена које нису белкиње) планира да напусти свог послодавца у наредне две године или краће, наводећи недостатак равнотеже између посла и приватног живота као разлог број један. Не само да многе жене преиспитују своје тренутне изгледе за каријеру, већ готово четвртина такође размишља о трајном напуштању посла.

 

Боље радно окружење: Упознајте лидере у области родне равноправности


Иако је протекла година несумњиво била изазовна за жене, постоји група послодаваца који су удвостручили изградњу инклузивне културе и подршке женским каријерама. „Лидери родне равноправности“, који представљају послодавци (отприлике 4% испитаника), створили су инклузивну културу на радном месту, окружење у коме влада поверење и где жене осећају да добијају већу подршку.

 

Предности лидера за родну равноправност су јасне:


• 70% жена које раде за ове водеће организације оцењују своју продуктивност као „добру“ или „врло добру“, у поређењу са само 29% организација које заостају за лидерима (дефинисаних као фирме са мање инклузивном културом са малим поверењем, која чине 31 % узорка).
• 72% жена запослених код лидера родне равноправности своје задовољство послом оцењују као „добро“ или „изузетно добро“, у поређењу са само 21% жена из организација које заостају за лидерима .
• 70% жена које раде за водеће организације планирају да остану код послодаваца две године или више, у поређењу са запањујућих свега 8% жена запослених у поменутим организацијама које заостају за лидерима.

Постоји неколико активности које организације могу предузети сада да би решиле ово критично питање, а то су давање приоритета уравнотеженијем односу између посла и приватног живота и могућностима флексибилног рада које превазилазе политике радног места и усађене су у културу компаније; оснаживање жена за успех у животу ван посла како би се омогућио успех на послу; и могућности за развој које испуњавају и граде вештине и стручност.

 

Извор: BIZLife

 

ИЗДВАЈАМО ЗА ВАС

Зашто радници напуштају фирме?

Како постати добар менаџер за људске ресурсе?

Најважније HR лекције за 2020. годину и предвиђања за 2021.