"НИЈЕ ЉУБА ЈЕДИНИ" И фирма из Горњег Милановца радницима ПЛАЋА вакцинисање, директор у одлуци навео и разлог.

После фирме у Параћину у којој радници од послодавца за вакцинисање против короне добијају новчану награду, и фирма из Горњег Милановца почела је са истом праксом. Менаџмент предузећа "Фока", које се дуже од 20 година бави производњом амбалаже, донела је одлуку да радницима са потврдом о вакцинацији или ревакцинацији да по 5.000 динара.

"У циљу борбе против пандемије КОВИД-19, руководство предузећа је донело Одлуку да стимулише све запослене који се вакцинишу неком од расположивих вакцина у Републици Србији. Сви запослени који до 15. 04. 2021. у кадровску службу донесу потврду о вакцинацији или ревакцинацији биће финансијски стимулисани са 5 000 динара", наводи се у одлуци фирме коју је објавила фејсбук страница "1 од 5 милиона Горњи Милановац".

Претходно је фирма из Параћина "Љуба Инвест" одлучила да сваког радника који се вакцинише против корона вируса до 15. априла, награди са 6.000 динара, и то је тренд који се у свету појавио пре око два месеца и за који смо веровали да ће тешко доћи и у Србију.

"Радници до 40 година старости добиће по 6.000, а преко 40 година по 4.000 динара", стоји у одлуци параћинске фирме, уз напомену да "накнаду даје послодавац". У одлуци стоји и да је послодавац доноси у циљу подстицања запослених на добровољно вакцинисање, али овакав потез, признају многи менаџери у Србији, има и своју другу страну.

У појединим моментима фирме су због радника на боловању биле потпуно паралисане. Негде су стајале и целе линије, у неким секторима значајно је трпело уговарање нових послова, а није била реткост да мањи привредници и предузетници, због недостатка кадрова, и потпуно обуставе рад.

Данас, у највећем броју фирми тврде да имају око 50 одсто вакцинисаних од укупног броја радника и то је неки просек, генерално за све велике системе у Србији, приватне или државне.

"И у таквим околностима, плаћање радника да се вакцинишу није неразуман потез. Чињеница јесте да су многи грађани на граници одлуке да ли се вакцинисати или не, и њима често пресудан фактор може бити новчана награда. Истина, није то неки новац у Србији, али је чињеница да овакву праксу примењују многи послодавци у свету", кажу нам у једној домаћој фирми.

У свету награда и до 500 долара

У свету су фирме спремне да радницима за вакцинисање дају и до 500 долара за. Поједине компаније уместо новца нуде и подстицаје у виду додатних слободних дана, ваучера или велнес програма за своје запослене.

Један велики трговински ланац, који је познат и грађанима у Србији, понудио је недавно накнаду од 200 долара свим запосленима у САД који се вакцинишу против ковида-19.

Претходно су сличне потезе повукле и компаније, попут Алдија и Долар Џенерала, као и компаније за доставу намирница Инстакарт.

Извор: Блиц

 

ИЗДВАЈАМО

Шта доноси нови Закон о здравственом осигурању?

Контролне тачке за превенцију стреса

Непуно радно време - утицај на обим остваривања права из радног односа