По неком неписаном правилу дошли су до позиције игром случаја, најчешће што је претходник пронашао боље ухлебљење, па је стицајем околности пружена шанса. Постоје и друге опције, на пример ако сте у добрим односима са "главним" па сте "личним" заслугама добили позицију да и ви будете некоме менаџер.

За менаџера који ће својим радом пружити ваљане резултате потребно је време. За менаџера је потребна пракса, ментор, старији менаџер, шеф, руководиоц, који ће кроз ситуационе проблеме указати како се реагује. Како реакција мора да буде састављена од анализе, организације деловања на проблем, сагледавања реакције на проблем тј. вредновања и даље контроле да се неби поновио проблем или случај.

У раду са запосленима, где је превасходно опис вашег посла да руководите, где сте дошли "игром случаја", не вреднује се од стране запослених/подређених, оно што знате већ оно што јесте. Речено народски да ли сте човек или нисте. Ако сте човек и још имате знања, ви сте прави човек на правом месту.

Успех случајног менаџера зависи од поседованог квалитета меких вештина и њиховог сталног унапређења. У данашњем времену где је жива комуникација међу људима сведена на ниски ниво, где је све трансформисано у дигитално, успех менаџера није дигитални и тако се не добија. Поштовање је успех за сваког човека, нарочито за менаџера. Да би добио поштовање мора га и пружити. Да би био поштован мора да буде поверљив. Морају подређени да му верују. Да би му веровали мора да пружи доказе за то, а то је знање и искуство исказано кроз решавање проблема који се појављују у току радног процеса.

boss businessman giving wrong instruction to team boss businessman giving wrong instruction to team 164908311

Случајни менаџери мисле да, у највећем броју, имају сво знање овога света и у свему су нај, нај, нај, али не и ово друго. Зато што је лако у дигиталном свету да стекнете знање, али је немогуће да се научи да буде. Раније је народ говорио да је неко паметан и/или школован, то данас значи да поседује "тврде" вештине, раније је народ говорио да је неко васпитан, то данас значи да поседује "меке" вештине. Данас су менаџери "тврди и меки" не желе да их квалификују као школоване и васпитане. Уосталом, данас је менаџер, случајни или не случајни, веома честа појава док је "човек" веома ретка и не може се бити случајан "човек".

Ако имате такве менаџере, најпаметније је да их препоручите конкуренцији.

 

ИЗДВАЈАМО ЗА ВАС

www.najboljiusrbiji.rs

Да ли сте "НАЈБОЉИ У СРБИЈИ"? 2021 година најбољих!

Избор "НАЈБОЉИ У СРБИЈИ 2021". Да ли сте Ви најбољи?

НАЈБОЉЕ У СРБИЈИ 2020