По Економист- у Србија је десета на свету по "одливу мозгова". Да ли је то добро или лоше ако се запитате на пример, да ли је боља производња „мозгова“ или рецимо кромпира?

По овим резултатима изгледа да смо у врху светске листе као „ДРЖАВА ЗНАЊА“. Онда, по том истом резултату се не могу прихватити критике да нам је просвета лоша, зар не?

Елем, било како било такозвани одлив мозгова честа је тема у земљама у развоју, нарочито у Србији, где изазива страх да ће земља остати испражњена од висококвалификованог "људског капитала".

„Требало би размислити и од ове извозне гране направити профит. Ако смо добри у извозу мозгова, залихе нам се смањују, онда би требало да дозволимо увоз сировина, наравно непрерађених, сирових и након обраде да повећамо залихе и извоз!“

Нове податке о одливу мозгова у облику графикона објавио је британски лист Економист.

odliv mozgova

Према подацима из Извештаја о глобалној компетитивности за 2018. годину, на ранг-листи са бодовањем од 1 - сви талентовани људи напуштају своју земљу, до 7 - талентовани људи остају у својој земљи), Србија је на 10 месту.

Неки економисти оцењују да овакав тренд оставља земље у развоју без оних људи који су им потребни да би се извукле из сиромаштва. Друга струја сматра да је страх неоправдан, јер новац које емигранти шаљу породицама у домовини и нове вештине које са собом доносе они који се враћају надмашују штету за земљу порекла од њиховог исељавања. Ипак све је ово само бизнис, зависи само са које си стране и као то посматраш. За неке је драма, за неке је „knowledge management“.


Прочитајте и ово: Шта они мисле о нама