Процес промена организационе културе потиче од Левиновог (Lewin) модела промена у социјалним системима. Курт Левин, немачки Јеврејин који је пред рат пребегао у САД, вршио је низ истраживања у локалним заједницама у америчким градовима и открио врло значајне законитости када је реч о променама у тим заједницама. Његов утицај на развој теорија организационих промена је немерљив. Готово све теорије организационих промена полазе од његовог модела промена у социјалним системима. Тај модел подразумева да се промене у сваком социјалном систему врше кроз три основне фазе: фаза "одмрзавања", фаза промена или покрета, фаза поновног "замрзавања". Лењин је приметио да су социјални системи, па и организације, по природи инертни и да се тешко мењају.

Опширније...

Садашње пословање у Србији је у таквом стању, што се тиче односа послодавац – запослени, али и обрнуто, да је етичко питање постало питање свих питања за менаџере људских ресурса. Кад се покреће то питање ту се не ради о томе да ли је неко срећан или несрећан на послу. Ту се ради о малим стварима, јер као што се добро зна, ситнице живот значе, а ситнице на послу и раду знају и те како да улепашају живот али и да га загорчају.

Начин комуникације, повишен тон, да ли је неко нон-стоп нервозан, начин одлучивања, расправе, погађања, лицемерје у пословању су само неке од „ситница које пословни живот“ значе.

Опширније...

Пише: Братислава Радовановић

Храбар ћути и када пати, слаб кука и када ужива, а у Србији када вам кажу да ће вам нешто бити завршено, заправо значи да од реализације посла, нема ама баш ништа. Храбри ће дакле, опет прећутно прихватити тај куртоазни пословни манифест пословања, а они слаби ће већ имати достојну тужбалицу.

Опширније...