Данашње схватање радних услова се најбоље огледа кроз огласе за посао. То је онај део на крају огласа, који је углавном најмањи, и који кроз једну или две „политички“ смишљене реченице нуди све а не даје ништа. На пример:

„Рад у динамичном и захтевном окружењу. Ви ћете бити део брзо растуће компаније, са могућношћу стицања нових вештина и професионалног раста.“

Углавном је врло неугодно да се напишете шта се нуди или даје, то није нешто што је ексклузивно и што би вас одвојило као пожељног послодавца па већина и не ставља тај део. Али је веома лако да се напише шта се захтева и онај део где се описује организација, који је на почетку, и он је најдужи. Ваљда по оној „циганин хвали свога коња“, где се покушава да се код читаоца развије жеља да буде у таквој „идеалној“ компанији.

Опширније...

Узроци конфликта на раду су многобројни и разноврсни. Технички је немогуће дати исцрпну листу свих узрока ове појаве јер би она била веома дуга. Но, ипак је учињен покушај систематизације општих узрока који доводе до конфликтне ситуације у радној средини. Ти узроци налазе се пре свега у економској, техничкој, друштвеној, организационој и информативној сфери човекове радне делатности, укључујући и физичке и друштвене услове радне средине.

Опширније...

Техничка компететност запослених је од суштинског значаја, али то није довољан услов за успех. Један веома важан индикатор мотивације запослених се огледа у томе колико је послодавац праведан према запосленима. Било да је доношење одлука, одређивање задатака, додељивање награда или било који облик социјалне размене, питање правичности је увек предмет дискусије. Перцепција правичности код запослених у организацијама, више позната као организациона правда, утиче на понашање запослених, као и на њихов рад и мотивацију. Где је ту Србија?

Опширније...

Most Read

  • Week

  • Month

  • All