Кад погледаш шта нас окружује, прочиташ шта нам се предвиђа или нуди, мораш да се запиташ како преживети све те промене, које многи сматрају за поремећаје нормалних радних активности, како себи обезбедити какву-такву будућност.

Развојем технологије долазимо у специфичну позицију да одлучујемо о томе бити или не бити људски. Наиме, до скоро читава умешност људских ресурса се засновала на „регрутација, регрутација, регрутација“. Код нас се најбоље осликавала на чувеној шефовској мудрости „ако нећеш ти, има ко ће да ради“. Дошло неко чудно време, нема их, или их има врло мало који спадају у други део шефовске мудрости.

Ту наступају машине.

Опширније...

Највећа предност је што омогућава више времена да се менаџери људских ресурса посвете стратегији и да је лакше реализују јер су боље опскрбљени информацијама.

У данашњој поплави информација и где се омогућава приступ делиоцима информација да имају директан приступ, а све више и крајњим корисницима, запослени очекују такође, да имају директан приступ многим основним функцијама за људске ресурсе - као што су на пример: резервација датума за годишњи одмор, да имају приступ својим информацијама о оствареним перформансама, о својим слободним данима, сменама, предвиђеном плану развоја, платним листићима, управљање личним подацима - без потребе да морају да иде и да се обрате сектору за управљање људским ресурсима или првом шефу то јест линијском менаџеру. За данашње генерације би било најбоље када би могли да све то прођу преко мобилног јер су прилично архаични ако морају да попуњавају масу папира ради „тамо неке“ евиденције.

Опширније...

Вештачка интелигенција наспрам људи!

Пише: Милица Јаковљевић

Док смо сведоци све већих злоупотреба у сваком сектору па и у „HR“-у, дотле на светском плану долази пандан у облику софтвера. Драге колеге из HRа, ако не почнете да озбиљније схватате свој посао и да се удубљујете у исти, доводећи и задржавајући најбоље кандидате, а не оне који имају најјачу препоруку, софтвер ће то радити уместо вас! Као што је многима познато, већ постоји класификација кандидата путем софтвера за обраду података које достављамо у „CV“-ју, када дође до овог другог дела вашег посла, а то је брига о запосленима, „HR“ може постати сувишна ставка у организацији једне компаније.

Опширније...