ШВЕДСКА НАШЛА НАЧИН ЗА НЕПРИСТРАСНОСТ ПРИЛИКОМ ЗАПОШЉАВАЊА: Разговоре са људима ће водити роботи!

У Шведској се тренутно тестира први робот на свету направљен како би водио непристрасне разговоре за посао - може ли заиста да буде бољи од људи?

Њено име је Тенгаи. Висока је 41 центиметар и тешка три и по килограма. Кандидати за посао затећи ће је на столу, тачно у висини очију оних које треба да интервјуише. Тенгаино светлеће и жуто лице благо се нагиње на страну. Она потом трепће и смешка се док поставља прво питање: „Је ли вас већ некад интервјуисао робот?"

Опширније...

Послодавци, запослени и незапослени сматрају да у Србији постоји дискриминација када је реч о запошљавању, показују подаци о дискриминацији на тржишту рада.

Више од 90 одсто запослених и незапослених, као и 100 одсто послодаваца, оценило је да се људи у Србији запошљавају на основу страначке припадности, изјавио је представник Немачке агенције за међународну сарадњу (ГИЗ) Петар Антић.

Како показује истраживање, у којем је учествовало 1.100 испитаника, у делу перцепције дискриминаторног понашања 100 одсто послодаваца сматра да се у Србији људи запошљавају на основу страначке припадности, међу запосленима тај став дели 92 одсто, а међу незапосленима 95 одсто.

Опширније...

Последњих година проценат запослених који имају лимитиране уговоре или су самозапослени порастао је са 18 на 22,7 одсто. Мало више од петине радника Србије има уговор о раду на одређено време или је ангажовано по уговору о обављању привремено-повремених послова, а у последњих неколико година проценат таквих грађана порастао је са 18 на 22,7, док се половина свих ангажованих у нашој земљи и даље не може похвалити да има сигурно запослење у којем остварује радна права која су им уговором загарантована. Да се удео радника на одређено све више повећава, посебно оних који имају уговоре са ограниченим трајањем или су самозапослени, указује Марио Рељановић, истраживач у Институту за упоредно право, у студијској анализи „Индикатори достојанственог рада у Србији”.

Опширније...