"Сада jе трка са временом и зато смо спремни да иза њих издвоjимо jедну просечну плату у Врању, коjа jе виша него просечна у Гоексу, да им држава на таj начин додатно помогне како би људи могли да премосте оваj период од некоико недеља или месеци", рекао jе Вучић.

Вучић: Фaбрикe, фaбрикe, фaбрикe, индустриjaлизaциja a нe дeиндустриjaлизaциja

 Прeдсeдник Србиje Aлeксaндaр Вучић нajaвиo je, тoкoм oбилaскa нoвoг пoгoнa Тeклaс aутoмoтивa, дa ћe тa турскa кoмпaниja вeћ oд сутрa зaпoчeти сa зaпoшљaвaњeм људи у Врaњу oднoснo дa спрoвoди интeрвjуje зa нoвe рaдникe, кao и дa ћe зaпoслити oдмaх 250 људи, a дo мaртa 500, кojи ћe имaти знaчajнo вeћe плaтe нeгo у Гeoксу.

ВЛAДИЧИН ХAН - Председник Србиjе Aлександар Вучић наjавио jе данас да ће држава бившим радницима Геоска у Врању, коjи не буду одмах добили други посао у Tекласу, коjи ће у том граду отворити нови погон, дати на поклон jедну просечну плату у Врању коjа jе виша него просечна плата коjа jе била у Геоксу.

Вучић jе рекао да од сутра Tеклас креће да запошљава људе у Врању и да ће већ за две или три недеље бити запослено 250 људи, а до марта 600 радника. Истакао jе да ће Tеклас до краjа 2022. запослити више од 1.000 људи, као и да ће укупно у Tекласу у Владичином Хану и Врању бити запослено 2.500 људи. Kако jе рекао, у Tеклас запошљава у Владичином Хану 1.030 људи и запослиће jош 1.470 радника у Пчињском округу. "Сада jе трка са временом и зато смо спремни да иза њих издвоjимо jедну просечну плату у Врању, коjа jе виша него просечна у Гоексу, да им држава на таj начин додатно помогне како би људи могли да премосте оваj период од некоико недеља или месеци", рекао jе Вучић.

 

Геокс испунио уговор и исплаћивао плате осам година

Председник Вучић изjавио jе да jе Гоекс испунио уговор и исплаћивао плате за 1.200 радника, као и да би и он поступио исто као бивша власт и дао тоj компаниjи субвенциjе, jер су тада Врању били потребни запошљавање и инвестициjе.

На питање новинара око Геоска, како држава штити своjа улагања и шта jе добила, а шта изгубила одласком тог инвеститора, Вучић jе рекао да jе Геокс исплаћивао плате радницима осам година, као и да jе та фирма плаћала порезе држави Србиjи.

 

За домаће привреднике значаjна помоћ државе

Председник Вучић изjавио jе да држава жели да помогне субвенциjама и домаћим привредницима у Врању, са коjима ће, како jе наjавио, разговарати почетком септембра.

На констатациjу новинара у Владичином Хану да су и локални привредници из Врања заинтересовани да прошире производњу и да упосле део радника Геокса, али и других, уз субвенциjе државе, те питање да ли држава може да помогне и њима, Вучић jе одговорио потврдно.

 

Нисам чуо да ће jош неки инвеститор отићи из наше земље

Председник Aлександар Вучић казао jе данас да не зна ни за jедног инвеститора на jугу Србиjе да ће се повући из наше земље као што jе то учинио Геоx. Вучић jе одговараjући на питање новинара телевизиjе Н1, након обиласка фабрике Tеклас Aутомотиве доо у Владичином Хану, казао да су га управо са те телевизиjе нападали када jе отварао фабрику Tеклас, а да данас представља спас с обзиром да ће запослити део радника из Геоxа.

Питање се односило на то да ли jе председник упознат са случаjем Гранер у Aлексинцу где jе, како jе казао новинар, више од сто радника на плаћеном одсуству и да ли се тамо дешава слична ситуациjа као у Геоx-у, као и да ли има jош фабрика у jужноj Србиjи коjе су наjавиле повлачење. "Никакву информациjу нисам добио, чуо, немамо ни за кога другог овде такву информациjу, а Ви морате да разумете да jе посао жива категориjа", казао jе Вучић.

 

Прво Буjановачку бању да средимо

Председник Србиjе Aлександар Вучић рекао jе данас да ради на решавану питања Буjановачке бање и да онда предстоjи да се направи велика инвестициjа у Буjановац.

Вучић jе, на питање да ли ће нека фабрика осванути и у Буjановцу, да ли ће бити отворена нова радна места, рекао да jе тешко радити са људима из локалне самоуправе, и да држава ради са Буjановачком бањом за коjу постоjе потенциjални инвеститори. „Прво да решимо питање Бање, jер jе она значаjна за све, за Србе и Aлбанце, али можда значаjниjа за Србе. Oстаjе потом да направимо велику инвестициjу, jер тамо има доста људи, иако мање него што се говори“, обjаснио jе он. Вучић jе указао да остаjе да се то учини и у другим градовима као што су Пожаревац и Сомбор.

 

Tеклас од сутра креће да запошљава раднике Геокса

Председник Србиjе наjавио jе, током обиласка новог погона Tеклас аутомотива, да ће та турска компаниjа већ од сутра започети са запошљавањем људи у Врању односно да спроводи интервjуjе за нове раднике, као и да ће запослити одмах 250 људи, а до марта 500, коjи ће имати значаjно веће плате него у Геоксу.

Вучић jе у разговору са радницима подсетио да Tеклас планира отварање погона у Врању, где би требало да ради део радника компаниjе Геокс. Истакао jе да ће у Владичном Хану и Врању укупно Tеклас запошљавати 2.500 људи.

 

У Владичином Хану плате због Tекласа повећане са 245 на 444 евра

Председник Србиjе Aлександар Вучић посетиоjе данас нови погон турске компаниjе Tеклас аутомотив, коjа се бави приозводњом система за циркулациjу течности ниског притиска за реномиране аутомобилске марке фолксваген, ауди, шкода и волво.

Вучић jе током обраћања окупљеним грађанима и радницима рекао да су захваљуjући Tекласу просечне плате у Владичином Хану у претходном периоду повећане за 81 одсто, са 245 на 444 евра.

 

Извор: Танјуг

 

Прочитајте и ово:

Српска инвестициона етика