Промена било које врсте унутар компаније може бити проблематична, посебно ових дана када су сви у “рату за таленте”.

Ово је поготово тачно када су у питању најбољи и највреднији запослени, којима је тешко наћи замену, каже Џим Шлексер, генерални директор компаније Инц.

Међутим, понекад може бити веома тешко схватити зашто ти кључни људи одлазе, шта је узрок њиховог одласка, преноси БизЛифе. Кроз своје дугогодишње искуство, и као лидер и као тренер, Шлексер је закључио да људи у компанију долазе због мисије, а одлазе због менаџера.

Људи долазе да раде за вашу фирму, јер вјерују у оно за шта се ви залажете и чиме се бавите, као и због онога чиме ће се он бавити.

Па зашто људи напуштају фирму?

Не због мисије, она се није променила. Већина људи такође не одлази јер траже више новца. Наравно, ако премало плаћате своје људе у односу на тржиште, вероватније је да ће више људи само проћи кроз вашу фирму. Кад људи осете да су поштено плаћени, често не виде разлог да траже други посао.

”Одговор који сам сазнао је да људи одлазе из фирме због менаџера – или га једноставно не воле или зато што не осећају да се према њима опходи с поштовањем”, наводи Шлексер.

“Сећам се када је компанија коју сам водио почела да губи добре инжењере. Убрзо је постало јасно да је најчешће корен проблема био директор који није мени директно био одговоран”, додао је.

Због тога је директно отишао код шефа тог директора и ставио му до знања да до неких промена мора доћи или ће неко изгубити посао.

”Покушавао сам да нагласим да људи одлазе због менаџера и да ћу прије њега да отпустим него што ћу да дозволим да оде још неки инжењер”, истакао је Шлексер.

Поента је, према његовим речима, да људи не одлазе јер су изгубили веру у мисију и смер пословања. Не одлазе ни због плате. Одлазе због дисконекције с менаџером.

(Извор: Инвеститор)


Прочитајте и ово: Бити најбољи представља велики успех, бити најбољи у области менаџмента људских ресурса је титула која се носи са поносом током целе каријере. У намери да се такав успех оствари у наставку дајемо савете како да конкуришете и добијете престижну награду „НАЈБОЉИ У СРБИЈИ“ за свој рад и постигнућа у каријери.