Председник синдиката фабрике за производњу каблова у Лесковцу удаљен са посла супротно одлуци Инспекције рада
Стојановић: Синдикат тужио Јуру због мог отказа


Иако је Инспекција рада донела одлуку којом се наложе мој повратак на посао, након што ми је пословодство Јура корпорације у Лесковцу у априлу уручило отказ, обезбеђење је затражило да напустим фабрички круг по, како ми је саопштено, одлуци правне службе.

И отказ и удаљавање са радног места, супротно одлуци Инспекције рада су последица мог синдикалног деловања у предузећу које смета менаџменту компаније – каже за Данас Предраг Стојановић, председник Самосталног синдиката Јуре у Лесковцу.

Наш саговорник објашњава да се у среду, сходно одлуци Инспекције рада, вратио на посао и обрео на свом радном месту.

– Ушао сам у фабрику без проблема и почео са радом. Након извесног времена по мене су дошли припадници обезбеђења рекавши да треба да идем на разговор у правну службу. Извели су ме у фабричко двориште и рекли да ту чекам правницу која наводно жели да ми се обрати. Након тога су се припадници обезбеђења удаљили. После извесног времена вратио се један од њих који ми је саопштио да по одлуци правне службе морам да напустим простор фабрике, што сам ја и учинио – објашњава Стојановић.

Према његовим речима, проблеми које има са пословодством су почели када је менаџмент фабрике сазнао да он оснива синдикалну организацију у предузећу. Након што је прошлог априла обавестио јавност о томе да су запослени у Јури приморани да раде иако се у фабрици шири епидемија добио је две опомене због „кршења радне дисциплине“.

– Менаџмент је заузео став да као запослени немам право да информације о раду фабрике износим у јавност, а ја сам само деловао као синдикални активиста обавештавајући јавност о кршењима епидемиолошких мера и радничких права током ванредног стања уведеног због корона вируса у Србији. Након што је Самостални синдикат у Јури почетком ове године успео да сакупи више стотина приступница почео је притисак пословодства на наше чланство. Наши активисти су позивани на разговоре, а на огласној табли је постављено обавештење да ко год се учлани у синдикат неће моћи да користи новчане повластице које фирма одобрава запосленима ако добију дете и за друге породичне ствари. С обзиром да је то класичан пример покушаја опструкције синдикалног рада у фабрици обавестио сам јавност о томе, што је моја дужност. У менаџменту су мој синдикални наступ оценили као „одавање службене тајне“ те сам 21. априла на кућну адресу добио отказ уговора о раду. У међувремену Инспекција рада доноси одлуку о мом повратку на посао али сам, како сам већ објаснио, у обављању својих радних обавеза био спречен од стране фабричког обезбеђења – истиче Стојановић.

Он додаје да је о свом избацивању из фабрике одмах обавестио Самостални синдикат металаца Србије чији је председник Зоран Марковић упутио допис менаџменту Јуре са захтевом му се, као синдикалном представнику, омогући нормалан рад, у складу са законима Србије.

Марковић је истакао да очекује хитну примену прописа Србије, уз поштовање Устава, закона, подзаконских аката, институција и међународних конвенција и упозорио да ће тај синдикат искористити све законске видове синдикалне борбе и обавестити све домаће и међународне институције о случају Предрага Стојановића.

– Одмах по добијању отказа синдикална централа којој припадам је тужила послодавца. Очекујемо да суд донесе одлуку којом ће отказ који сам добио бити проглашен неважећим. Такође сам обавестио надлежну Инспекцију рада да пословодство Јуре није поштовало њену одлуку о враћању на посао те да сам био удаљен из фабричког круга. Евидентно је да ме менаџмент санкционише због мојих синдикалних активности. У овом тренутку чекамо одлуке надлежних о мом случају а какви кораци ће бити предузети касније зависиће од тога – истиче Стојановић.

Данас смо покушали да контактирамо надлежне у јужнокорејској Јура корпорацији у Србији како бисмо добили објашњење због чега је Стојановић удаљен са посла противно одлуци Инспекције рада, међутим до закључења овог издања листа нисмо добили одговоре на наша питања.

Извор: Danas