HRBP – Human Resource Business Partner

Пословни партнер за људске ресурсе или „HRBP“, појам који многе компаније и многи стручњаци људских ресурса користе сасвим погрешно. А шта заправо он значи?

Пословни партнер људских ресурса је била идеја коју је Дејвид Урлих (David Ulrich) популаризовао кроз многе научне радове крајем деведесетих прошлог века. Пословни партнер људских ресурса је виђен као стратешки саветник, неко ко би био увек за столом организације и неко ко се не би бавио са оперативним делом људских ресурса, као што су на пример, односи са запосленима.

То је, на много начина, био револуционарни концепт: стручњак за људске ресурсе који се не би бавио процедурама, већ са стратегијом; стручњак који би дао стварну вредност пословању, помажући му да дефинише и оствари своје пословне циљеве.

Али од промовисања улоге пословног партнера људских ресурса и идеалистичких дана деведесетих, ствари су постале, најблаже речено - нејасне.

Пословни партнер људских ресурса се данас користи као „титула“ за све људе који су некада били познати по прикладнијим називима, као на пример службеник (администратор) за људске ресурсе, саветник за људске ресурсе, консултант за људске ресурсе или менаџер за људске ресурсе, као и за оне који су задужени за стратегију у своме раду.

У Србији, „HRBP“ је особа која је задужена за све процесе у делатности управљања људским ресурсима у организацији. Кад погледате огласе организација које траже „HRBP“ , онда вам је све јасно. Та особа је велики маг, она мора да зна све, да реши све оно што ми не знамо и не желимо да решимо, да проблеми у пословању једноставно ишчезну, прати све и наравно одговора менаџеру људских ресурса или сениор менаџеру. Тако да особа која ради све и има велике одговорности је у ствари неки „потрчко“ али да се не би увредио ми га не зовемо тако него смо му дали титулу бизнис партнера.

Иначе, без обзира што живимо у модерном технолошком времену, мислим да је боље лопату назвати лопатом а не "стратешки уређај за ископавање".

 

Прочитајте и ово:

Чија је етика?