Србија ће са нама добити велики утицај у иновативном развоју аутомобилске индустрије

Интервју генералног директора компаније Континентал Аутомотив Србија за Недељник

Упркос коронавирусу настављате са развојем свог пословања. Како сте се изборили са првим пиком првог таласа пандемије?

Морам да кажем да је утицај ове кризе на привреду велики, а посебно на аутомобилску индустрију. Ипак, ова криза је и шанса, поготово за компаније попут наше која развија високо напредне технологије и иновативна решења за будућност као што су аутономна вожња и електромобилност. Од почетка избијања пандемије, као одговорна компанија, организовали смо рад у складу са ситуацијом и могу да кажем да смо успели да се прилагодимо и будемо једнако ефикасни.

У тренутку када се читав свет бори са незапосленошћу, ви запошљавате… Каква је ваша стратегија за ’нову нормалност’?

Наша стратегија трансформације уклапа се у новонастале околности у којима ћемо надаље морати да функционишемо. Део те стратегије је и даљи раст. Зато сам изузетно поносан што смо за мање од три године у нашем Истраживачко-развојном центру у Новом Саду запослили више од 500 високо квалификованих инжењера који раде на развоју високо напредних технологија за водеће светске произвођаче аутомобила. Само у последња три месеца, од почетка ове кризе, запослили смо 100 људи.

Поред наших активности везаних за развој, до краја ове године почећемо са производњом напредне електронике за аутомобилску индустрију у фабрици коју ћемо отворити у Новом Саду. То ће донети још радних места, поготово за наше инжењере. Наш циљ је да оно што наши људи осмисле и развију овде, добије знак MADE IN SERBIA. Производићемо веома комплексна решења за ауто-индустрију, електронске производе као што су системи који информишу возача, екран и камера системи. Са овом инвестицијом Србија ће добити велики утицај у иновативном развоју аутомобилске индустрије у целом свету а рад наших инжењера, који су најбољи, биће још више примећен и признат.

Колики је ваш удео у производњи електронских уређаја за аутомобилску индустрију у овом тренутку? Који део тржишта заправо покривате?

Цела групација се налази међу прва три добављача за ауто-индустрију по вредности продаје у 2019. години, а наши купци су у суштини произвођачи свих возила у свету. Дивизија Информациони и умрежени системи (VNI) у оквиру које ради наш Истраживачко-развојни центар у Новом Саду, која развија и производи решења за путничке аутомобиле и комерцијална возила попут инструмент табли, радара, система за приступ и откључавање возила помоћу паметних телефона, спада међу прва три произвођача у овој области у свету. И остале Континенталове дивизије, Аутономна мобилност и безбедност, Витеско (Vitesco) технологије, Гуме и КонтиТех (ContiTech) налазе се у самом врху светских добављача по уделу у производњи.

Можете ли да нам приближите мало „CoSmA“ технологију?

CoSmA (Continental Smart Access) технологија замењује конвенционалне кључеве и посебно је прилагођена кориснику зато што возачи могу да приступе, откључају и покрену ауто користећи само свој паметни телефон чак и без узимања уређаја. Суштина овог система је дигитални кључ који садржи ауторизацију приступа жељеном возилу. Све више произвођача интегрише ово решење у најновије генерације својих возила. Поносан сам што су и наши инжењери део Континеталовог тима који ради на овом иновативном решењу.

Видите ли у блиској будућности простор за развој апликација за телематичке услуге у Србији?

Ми у Новом Саду већ радимо на развоју ових производа. То је део тренда аутономне вожње и подразумева различита решења попут интернет везе у возилу, аутоматских позива (Хитна помоћ, Полиција) у случајевима саобраћајних несрећа, затим монитора који прате и очитавају стање аутомобила и могу да предвиђају кварове и оштећења и друго. Инжењери у Србији су изузетно талентовани и поред иновативних компанија, велики је број малих стартапова који имају сјајне пројекте и решења која треба подржати.

(Извор: Недељник)