А шта је то одговорност? Нарочито одговорност политичара у Србији? Колику одговорност они имају/поседују и према коме?
Ових дана смо били у ситуацији да чујемо како је, сад већ бивши, аустријски канцелар поднео оставку јер је организовао да поједини медији пишу о њему лепше него што би они писали и тако довели бираче у заблуду!
Да ли је овако нешто могуће, да се деси, и у Србији?
Којих размера мора да буде нешто урађено и да при том крши све пословне, моралне, етичке и људске кодексе, да би се тај неко посрамио и рекао – подносим оставку док се не утврди да ли сам, или нисам, то урадио?
Када сагледавате човека на положају онда се то чини и кроз призму одговорности и то на првом месту самог човека, па онда положаја, то јест посла којег обавља и на крају одговорности оног човека или институције што га је ту поставио/ла да ради тај посао.
А шта је то одговорност? Нарочито одговорност политичара у Србији? Колику одговорност они имају/поседују и према коме?
Одговорност означава свестан однос човека према друштвеним вредностима које поседује свако друштво (па и наше), без којих оно, као организована људска заједница, не може егзиститари и постојати. Тај однос човека према овим друштвеним вредностима мора бити у складу са опште владајућим схватањем које је одређено кроз низ правила понашања, без обзира ко их намеће – друштвена група, на пример политичка странка на власти, или цела друштвена заједница.
Сама одговорност почива на способности човека као свесног друштвеног бића да може да разликује корисно од штетног, рационално од ирационалног, поштено од непоштеног, а тиме и дозвољено од оног што са становишта друштва није дозвољено.
И због тога кад учини свесно и вољно, или макар само свесно, нешто што је недозвољено он је одговоран за такав поступак.
При том морамо узети у обзир да је одговорност полагање рачуна појединаца или групе људи о својим поступцима другим појединцима односно групама или целој друштвеној заједници који нису у складу са друштвеним правилима понашања и трпљење последице друштвене осуде због таквих поступака.
depositphotos 8912643 stock photo one business man sitting on
Узалуд што се Председник Србије бори против короне, против незапослености, што доводи инвеститоре, што отвара фабрике, што гради путеве, болнице, Србију, што гледа како ће Србија изгледати за 10. 20. 30. година кад око њега и на локалу раде ситни, кратковиди положајци којима је једино битно да стрпају нешто у џеп док су ту на полажају јер ништа није сигурно времена се мењају и ничија није до зоре....
Такви су опозиција, такви забибере чорбу свакоме а нарочито ономе који их је и поставио ту где су. Они којима су пуна уста „Председника Вучића“ а продали би га за „шаку соли“. Такви су најгори.
А да није било тог имена то јест презимена „Вучић“ нико не би ни чуо нити се знало за њих.
А методи су разни.
Најчешћи и најразорнији метод је крађа. На велико и на мало (неко би назвао крадуцкање).  
Резултат оваког рада је исти свуда.
Народ на локалу, са таквим локалним „зналцима посла“, локалним моћницима, омрзнуће све што је синоним, што представља и што се везује за владајућу странку и Председника Србије.
Зашто?
Па зато што је инат стари српски занат, ето зато!
За шараду на вишим нивоима не треба речи ни трошити. Мука је и слушати а камоли питати или одговарати то јест објашњавати ко кога, где и зашто. И то се слуша дуже време и то међу министрима. Чему то води и зашто? Или, шта вам је то требало?
Зашто се не склањају препреке на путу? Зар се не би брже ишло без њих (препрека)?
Најјача опозиција, Вама и Србије, је у редовима Ваше странке!
Поука:
istockphoto 1177647462 612x612
Склањајте те који немају ни мало одговорности ни према Вама ни према народу. Оне који својим чињењем или нечињењем брукају народ, Србију, Вас и на крају себе (то што брукају себе је потпуно небитно).
Све најбоље желим Вама и Србији коју видите за 30 година!
Живели
Срећко Стаменковић
srecko stamenkovicдр Срећко Стаменковић - Родољуб, Србин, научник, истраживач, предавач, практичар са богатим искуством рада као менаџер људских ресурса у Европи (Србија, Босна и Херцеговина, Аустрија, Швајцарска, Норвешка, Украјина) САД, Индонезија, УАЕ, Азербејџан. Аутор више од 20 научних радова. Област експертизе стратегија, планирање и развој оперативног, организационог и развојног менаџмента управљања људима и организацијом.
  
ИЗДВАЈАМО