Уласком у 2020 годину добијамо поново једногодишњу прилику да искажемо своја претходна достигнућа, надања, жеље, очекивања и да се промовишемо у светлу које је укључено само у овом периоду године и само тада тако лепо светли. Јединствена годишња прилика за све (бело)светске прогнозере, магове, гуруе, експерте, стручњаке и остале мајсторе, да искажу шта све остатак света, који они гледају са пристојне удаљености, чека и шта нас све може снаћи и да је боље да будемо спремни да не буде како нас нису упозорили на нове догађаје.

Пошто је и ова наша лепа Србија део света претпоставља се да се те „мудре мисли“ дотичу и нас и да се тим „просветљујућим зрацима“ треба изложити и попримити боју „свезнајућег“ света.

За менаџмент људских ресурса, 2020 година је година изазова (а која није била). Технолошке промене, промене у односу са запосленима, усавршавање запослених су само неке од бројних које се морају уврстити у „HR“ менаџмент.

Дигитална трансформација, роботи, компетентност, перформансе, глобализација и још „300 чуда“ су промене које се дотичу света али су од нас далеко.

Оно што нас чека у 2020 су НЕпромене, на које се не обраћа довољна пажња, јер су те „непромене“, које су последица промена из ранијих година, наша реалност. У сваком случају много је теже ићи променама на реалност него променама на промене. Реалност, ако се тек тако и олако прихвати и употреби, може да нам донесе нешто што нисмо желели и хтели. Може нам донети резултате који нам кажу да нисмо ништа урадили. Може нам реалност указати да нисмо правовремено реаговали на промене, да се нисмо променили, да се нисмо адаптирали. А то онда може да значи, да нисмо подобни за ту где смо, да нисмо компетентни, да неостварујемо потребне перформансе, јер ако се нисмо променили онда значи да нисмо ништа научили, да ако смо „непроменљиви“, да нас треба променити то јест заменити.

Какве промене у менаџменту људских ресурса у Србији нам доноси нова календарска година 2020?

Одговор на ово питање је веома лако дати. Напослетку то је само једно питање, једно питање један одговор. Много је лакше одговорити на ово једно питање него на следећа питања:

 • Да ли ће 2020 године у Србији бити плате које су на реалном нивоу за пристојан живот?
 • Да ли ће 2020 године у Србији бити мања флуктуација радника?
 • Да ли ће 2020 године у Србији послодавци бити, најблаже речено, толерантнији према запосленима?
 • Да ли ће 2020 године у Србији послодавци бити и даље паметнији (бољи) менаџери људских ресурса од менаџера људских ресурса којег су запослили?
 • Да ли ће 2020 године у Србији бити осетно мање радних спорова?
 • Да ли ће 2020 године бити мањи „одлив мозгова“ из Србије?
 • Да ли ће 2020 године послодавци издвајати већа средства за развој запослених?
 • Да ли ће 2020 године бити мање боловања?
 • Да ли ће се 2020 године променити однос послодаваца према трудницама?
 • Да ли ће се 2020 године смањити дискриминација на послу?
 • Да ли ће 2020 године послодавци схватити да морају менаџере људских ресурса прихватити као пословне партнере?
 • Да ли ће 2020 године у Србији једна од тема за расправљање и даље бити култура пословања или организациона култура?
 • Да ли ће 2020 године у Србији послодавци почети да плаћају прековремени рад запослених по закону?
 • Да ли ће 2020 године у Србији послодавци поштовати радно време и сменски рад по закону?
 • Да ли ће 2020 године у Србији менаџмент људских ресурса бити више људски, а мање ресурски?

И тако даље… да не настављам.

Одговори на ова питања дају одговор на генерално питање: Какве промене нас очекују у менаџменту људских ресурса у Србији 2020 године?

Након свега, могу да закључим да сам, сам себе, сврстао у све категорије које сам са великом дозом ироније набројао на почетку текста.

Кад сам себи већ дозволио да глумим гуруа који предвиђа шта нас чека у 2020 да искористим прилику и да свима предвидим ПУНО СРЕЋЕ, ЗДРАВЉА, УСПЕХА, ВЕСЕЉА у новој 2020 години.
Живели и да сте најбољи у Србији 2020 године!

Доц др. Срећко Стаменковић


Прочитајте и ово: Избор најбољих у менаџменту људских ресурса 2019

srbija 2020 menadzment ljudskih resursa