др Соња Јовановић као несумњиви стручњак и особа која несебично дели стечено знање и искуство из области управљања људима, дала је одговоре на нека постављена питања од стране портала Коморе менаџера људских ресурса Србије. 

 ЕY је глобални лидер у ревизорским, пореским и саветодавним услугама. Широм света запошљава више од 300 хиљада запослених који деле и промовишу  ЕY заједничке вредности. ЕY прави разлику тако што помаже запосленима, клијентима и заједницама да остваре свој пуни потенцијал.

Соња се придружила компанији Ернст & Yоунг Београд 2008. године, као помоћник директора за људске ресурсе. Соња је одговорна за развој стратегије људских ресурса, корпоративне програме, усаглашавање са статутарним и регионалним стандардима, тренинге развоја лидерства и тима, избор запослених, буџетирање, као и за многе друге области рада. 

др Соња Јовановић као несумњиви стручњак и особа која несебично дели стечено знање и искуство из области управљања људима, дала је одговоре на нека постављена питања од стране портала Коморе менаџера људских ресурса Србије. 

 

1. Ако узмете у обзир 2020 годину, тачније од појаве вируса, промене услова рада, трансформацију пословања, шта је то што би сте издвојили, као резултат искуства, учења, временског периода од годину дана рада под „корона условима“?

Могла бих да поделим нека размишљања која се тичу 2020. године. Пре свега, мислим да смо се сви подсетили да треба да ценимо истинске вредности - живот, здравље, породицу...
Јако ми је жао што је у претходних годину дана много људи изгубило битку са вирусом.
Пандемија, која је и даље ту и тренутно разара неке делове света, натерала нас је да се брзо адаптирамо и много тога научимо. На пример, научили смо да многи бизниси могу да функционишу виртуелно у потпуности, и да то не утиче на квалитет обављања посла. Такође, 2020. година је убрзала дигитализацију у многим организацијама, која се у 'нормалним' околностима можда не би десила ни за наредних пет година.

 

2. Како сада гледате на стратегију људских ресурса?

Мислим да ће фокус људских ресурса у наредном периоду бити на слушању запослених, њиховом благостању и добробити (wellbeing), изградњи тимова високих перформанси и инклузивности. Али, ту су и креативност и иновације - неопходне свакој индустрији и организацији, где улогу HR-а видим и као покретача, и као едукатора.

 

3. Да ли по Вашем мишљењу има повратка на старо?

Искрено, не верујем да ћемо икада имати репризу 2019. или ранијих година. Једноставно, много тога новог смо научили и искусили, навике људи су се промениле, организације су се промениле. Пре бих рекла да је потребно да отворимо потпуно ново поглавље, да из свега до сада наученог извучемо максимум и са оптимизмом прихватимо нову реалност.

sonja jovanovic

4. Како пролазимо кроз 2021. годину, које су то особине које су инспирисале лидере а самим тим и организације да напредују у овим новим радним условима?

Мислим да су кључне речи у 2020. години биле флексибилност, прилагодљивост и пословна еластичност, а сада у 2021. године - рекла бих да је то добробит (wellbeing), како за појединце - тако и за организације.

5. Како лидери могу и треба да користе иновације и технологију?

Ово је моја омиљена тема... 😊
Иновације и технологија су намењене свима у организацији, па и лидерима.
Једноставно, промене које технологија доноси не треба сматрати претњом, већ шансом.
То практично значи да ће технологија ослободити значајан део мог расположивог времена (које сам нпр. трошила на оперативне послове) и дозволити ми да то време инвестирам у стратешке и развојне пројекте, сопствени развој, развој тима, даље иновације...

Соња ЕУ 1

 

6. И на крају, шта нас чека или шта можемо да очекујемо током 2021 године, кад су у питању рад и радни односи?

Надам се да ћемо крај 2021. год. дочекати у хибридном радном окружењу - где ће већина запослених радити по избору - од куће или из канцеларије, сходно личним преференцијама и потребама, и потребама посла. Такође, уз фокус на добробит запослених, надам се да ће многе организације изаћи са програмима који подстичу физичко, ментално и емоционално здравље запослених, али стављајући акценат и на социјални, финансијски и каријерну добробит својих људи.

 

 

 ИЗДВАЈАМО

NA Logo 3.1.1.1