Извештај, који је Рио наручио у марту прошле године, открио је да је око трећине, или 30 одсто жена и око 7 одсто мушкараца радника, искусило сексуално узнемиравање на послу.

Познато је да култура малтретирања, расизма и сексуалног узнемиравања преовладава, у различитом степену, на многим радним местима. Али, екстерни преглед таквих инцидената у Рио Тинту открива дубину културне слабости која мучи англо-аустралског рударског гиганта са седиштем у Лондону.  

Ревизија културе радног места компаније Рио Тинто, коју је рудар наручио у марту прошле године након што се појавио низ пријава о прекршајима и недоличном понашању у удаљеним рудницима у Западној Аустралији, открила је да је скоро половина запослених који су одговорили на ревизију изјавила да су били малтретирани, при чему је расизам прилично распрострањен.

Резултати прегледа, које је Рио Тинто објавио 1. фебруара, истакли су 21 притужбу о стварном или покушају силовања или сексуалног напада у последњих пет година, пренео је Ројтерс.

Налази су били "узнемирујући" за извршног директора Рија Јакоба Стаусхолма, који се обавезао да ће применити све препоруке из извештаја који је припремила бивша аустралска комесарка за полну дискриминацију Елизабет Бродерик, наводи се у извештају. 

„За мене је било двоструко што је отворило очи“, рекао је Стаусхолм за Ројтерс. „Нисам схватио колико малтретирања постоји у компанији и друго да је прилично системско – три питања малтретирања, сексуалног узнемиравања и расизма... то је изузетно узнемирујуће.

Одвојено, у изјави је рекао да осећа „срам“ и „огромно жаљење“ што је прочитао извештај и знао колики су обим малтретирања, сексуалног узнемиравања и расизма који се дешавају у његовој организацији.  

Студија је разговарала са више од 10.000 запослених у компанији Рио Тинто, која укупно запошљава око 45.000 људи. Извештај је открио да је око трећине, или 30 одсто жена, и око 7 одсто мушкараца радника искусило сексуално узнемиравање на послу.  

У рударској индустрији широм света и даље доминирају мушкарци. Многи би рекли да је то можда због ризика и природе посла, који је тежак. Управо је родна неравнотежа делимично крива за инциденте сексуалног узнемиравања и напада у рударској индустрији. Ово је такође потврдила истрага Аустралијске комисије за људска права из 2020. која је открила да је скоро три четвртине жена у рударској индустрији искусило неки облик сексуалног узнемиравања у последњих пет година.

Отприлике четири петине од 45.000 запослених у Рио Тинту, који је други највећи рудар на свету после БХП-а, чине мушкарци.   

Ипак, без обзира на индустрију, на организацијама и њиховим лидерским тимовима је заиста обавеза да створе безбедно и безбедно радно окружење за своје запослене да достојанствено функционишу. То је само култура поштовања, отворености и транспарентности која може дозволити да разноликост на радном месту напредује. Лидери треба да посвете више пажње стварању инклузивног радног окружења и подстицању разноликости. 

Izvor: Rojters

 

ИЗДВАЈАМО